- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Kariota to palma należąca do rodziny arekowatych (Arecaceae). Ma niezwykle ozdobne, rozłożyste, postrzępione liście, które kształtem przypominają rybi ogon. Pochodzi z tropikalnej Azji, dlatego preferuje podwyższoną wilgotność powietrza.
Palma kariota najlepiej rośnie na stanowisku jasnym, ale bez dostępu do bezpośredniego światła słonecznego, ponieważ istnieje ryzyko poparzenia liści. Odpowiednie będzie dobrze oświetlone miejsce z rozproszonym światłem słonecznym.
Roślina będzie dobrze rozwijać się we wnętrzach, w których utrzymywana jest temperatura pokojowa zarówno latem, jak i zimą.
Podlewanie palmy powinno być systematyczne i umiarkowane. Najlepiej podlewać wodą miękka i odstanę, dopiero wtedy, gdy ziemia w doniczce lekko przeschnie.
Kariota nie ma dużych potrzeb jeżeli chodzi o nawożenie. Należy rozpocząć je w marcu, a ostatnie przeprowadzić z końcem sierpnia. Najlepszym wyborem będzie dedykowany nawóz do palm lub roślin zielonych.
Należy to przeprowadzić w chwili, gdy zauważysz, że roślina choruje lub gdy korzeń przebije dno osłonki. Roślina ta nie ma bardzo rozgałęzionego systemu korzeniowego, układa się w jeden długi podziemny pień. Z tego powodu wybieraj dla niej nie szerokie, a raczej wysokie i wąskie doniczki.
Roślina ta lubi żyzną i przepuszczalną glebę. Najlepiej wybrać gotowe podłoże do palm.
Roślina ta wymaga dużej wilgotności powietrza, więc zraszanie będzie odpowiednim zabiegiem.
Azjaci wykorzystują niedojrzałe owoce dziko rosnącej karioty jako środek odurzający. W Malezji oraz Polinezji pozyskane z niej orzechy są one składnikiem pobudzająco-orzeźwiającej używki: betelu.