- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
To roślina pochodząca z Meksyku. Posiada sztywne, ostro zakończone liście układające się w rozety. Na brzegach liści pojawiają się cieniutkie, jasne nitki. Agawy to sukulenty łatwe w uprawie i długowieczne.
Agawa lubi bezpośrednie słońce, najlepiej ustawić ją na parapecie okna południowego. Podlewamy rzadko, dopiero po przeschnięciu podłoża, przelanie doprowadzi do przegnicia rośliny. Stosujemy podłoże dobrze przepuszczające wodę. Zimą roślina preferuje suche powietrze. Jest prosta w uprawie i bardzo wytrzymała - wystawiona na zewnątrz potrafi przetrwać nawet krótkie przymrozki.
Sok agawy stosuje się do produkcji tequili, a liście wykorzystywane są do wyrobu twardego włókna - sizalu.
Uwaga! Agawa jest niejadalna, o czy boleśnie przekonała się Chińska vlogerka, która trafiła do szpitala po tym jak zjadła na wizji liść agawy, myśląc że to aloes.