- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Ekspresowa Dostawa w Warszawie: PickPack - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Ekspresowa Dostawa w Warszawie: PickPack - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Pieprz syczuański ( Zanthoxylum simulans ) jest bardzo niedocenianym krzewem liściastym lub małym drzewem, które daje wiele powodów do jego uprawy. Liście, kora i owoce są aromatyczne, o korzennym, cytrusowym zapachu.
Pieprzowiec pochodzi z Chin i Tajwanu, ma atrakcyjne złożone liście, takie jak jesion i skupiska kremowych kwiatów przypominających kwiaty bzu czarnego. Jesienią dojrzewają jaskrawoczerwone owoce i stopniowo pękają, odsłaniając błyszczące czarne nasiona. Wraz z postępem jesieni liście przybierają intensywny odcień żółci, pięknie kontrastując z czerwonymi owocami. Co więcej, liście, kora i owoce są aromatyczne, o korzennym, cytrusowym zapachu. Można też spotkać bardzo atrakcyjne okazy tego krzewu wielopniowe.
Należy uprawiać pieprzowca w pełnym słońcu lub półcieniu na żyznej, dobrze przepuszczalnej glebie. Zwykle nie wymaga przycinania, ponieważ w miarę wzrostu naturalnie tworzy atrakcyjny kształt. Jednak przycinanie w celu ograniczenia jego wielkości można przeprowadzić późną zimą lub wczesną wiosną.
Łuski czerwonych nasion są jadalne i mogą być używane jako substytut pieprzu, podobnie jak liście i kora.