- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
To bliska krewna pieprzu czarnego. Liczba gatunków peperomii jest olbrzymia. Wśród uprawianych gatunków spotykamy rośliny o dużych lub drobnych liściach, wyrastające pojedynczo lub w okółkach, błyszczących lub omszonych. Odmiana 'Burbella' charakteryzuje się mocno pomarszczoną fakturą liści. Są one ciemnozielone, okrągłe, osadzone na czerwonych ogonkach. Wypukłości na blaszce liściowej dodatkowo ozdobione są srebrzystym wzorkiem.
Peperomie nie są wymagające. Te o zielonych liściach znoszą miejsca cieniste, barwne potrzebują więcej światła, ale nie służy im bezpośrednie nasłonecznienie.
Są ciepłolubne, zimą temperatura nie powinna spaść poniżej 15°C, w przypadku peperomii o barwnym ulistnieniu 18°C.
Podlewać należy oszczędnie, zwłaszcza zimą, zraszać można tylko latem. Nadmiar wilgoci w podłożu lub powietrzu w okresie spoczynku powoduje zagniwanie i pleśnienie pędów.
Peperomie nie osiągają dużych rozmiarów, więc ich wymagania nawozowe są przeciętne. Wystarczy zasilać co dwa tygodnie od maja do lipca.
Coroczne przesadzanie nie jest konieczne, wystarczy to robić co 3-4 lata, używając płaskich doniczek i lekkiego, próchnicznego podłoża.
Rozmnażanie jest w praktyce możliwe tylko przez sadzonki. Nasiona są prawie nieosiągalne, w dodatku pstrolistne mieszańce można rozmnażać jedynie wegetatywnie.
Wiosną i latem możesz zobaczyć kwiaty, chociaż cienkie łodygi wyglądają bardziej jak dziwne patyki niż kwiaty.