- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Pod nazwą palma Areca kryje się ponad 50 gatunków roślin. Naturalnie występują na terenach o klimacie tropikalnym. Swoją popularność zyskuje dzięki wyjątkowemu i efektownemu wyglądowi. Nic dziwnego, że często można zobaczyć w domach i miejscach publicznych palmę Areca. Uprawa również nie jest trudna, co jeszcze bardziej zwiększa jej popularność wśród hodowców amatorów.
Palma Areka najlepiej rośnie na stanowisku jasnym, ale bez dostępu do bezpośredniego światła słonecznego, ponieważ istnieje ryzyko poparzenia liści. Odpowiednie będzie dobrze oświetlone miejsce z rozproszonym światłem słonecznym.
Roślina będzie dobrze rozwijać się we wnętrzach, w których utrzymywana jest temperatura pokojowa zarówno latem, jak i zimą.
Podlewanie palmy powinno być systematyczne i umiarkowane. Najlepiej podlewać wodą miękka i odstanę, dopiero wtedy, gdy ziemia w doniczce lekko przeschnie.
Areka nie ma dużych potrzeb jeżeli chodzi o nawożenie. Należy rozpocząć je w marcu, a ostatnie przeprowadzić z końcem sierpnia. Najlepszym wyborem będzie dedykowany nawóz do palm lub roślin zielonych.
Należy to przeprowadzić w chwili, gdy zauważysz, że roślina choruje lub gdy korzeń przebije dno osłonki. Roślina ta nie ma bardzo rozgałęzionego systemu korzeniowego, układa się w jeden długi podziemny pień. Z tego powodu wybieraj dla niej nie szerokie, a raczej wysokie i wąskie doniczki.
Roślina ta lubi żyzną i przepuszczalną glebę. Najlepiej wybrać gotowe podłoże do palm.
Roślina ta wymaga dużej wilgotności powietrza, więc zraszanie będzie odpowiednim zabiegiem.
Azjaci wykorzystują niedojrzałe owoce dziko rosnącej areki jako środek odurzający. W Malezji oraz Polinezji pozyskane z niej orzechy arekowe są one składnikiem pobudzająco-orzeźwiającej używki: betelu.