- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Monstera 'Monkey Mask' ( Monstera adansonii ) to roślina wyjątkowo łatwa w uprawie. Jej dekoracyjne, duże, dziurawe liście stały się dziś jedną z ikon designu. Jest to szybciej rosnący i tworzący mniejsze liście gatunek monstery niż klasyczny kultywar. Monstera znakomicie sprawuje się zarówno w domu jak i w biurze, jest również dobrym pomysłem na stylowy prezent.
Monstera jest rośliną prostą w uprawie. Ponieważ jest z natury rośliną płożącą wymaga ( szczególnie przy dużych rozmiarach ) solidnej podpory, aby mogła się po niej piąć. Monstera rośnie dość wolno, rocznie wypuszcza 1 - 2 liście. Dobrze znosi stanowiska półcieniste, natomiast źle reaguje na pełne słońce, szczególnie latem. Temperatura w jakiej najlepiej się czuje to ok. 20 - 24 °C latem i 15 - 18 °C zimą. Nie znosi nadmiaru wody! Lepiej pozwolić by ziemia w doniczce przeschła przed kolejnym podlaniem. Latem podlewamy raz w tygodniu, zimą jeszcze rzadziej - raz na dwa tygodnie. Lubi jednak dużo wilgoci w powietrzu. Dobrze jest zraszać liście miękką wodą, co zapewni również zmywanie kurzu z ich powierzchni. Monstera to roślina długowieczna i przy odrobinie pielęgnacji będzie długie lata zdobić nasz dom.
W celu rozwiązania tajemnicy podziurawionych i powcinanych liści, jakimi szczyci się monstera, należy przyjrzeć się warunkom naturalnym, w których rośnie. Meksykańskie lasy tropikalne to środowisko, w którym owo pnącze oplata grube pnie drzew. Często monstera napotyka na ogromne ulewy oraz silne wiatry. Aby je pokonać wykorzystuje wspomniane dziury w swoich liściach. Roślina wytwarza również korzenie powietrzne. Monstery są często mylone z filodendronami pierzastymi. Choć i jedne i drugie pochodzą z tych samych rejonów tropikalnych należą do różnych rodzin. Starsze egzemplarze wytwarzają jadalne owoce.