- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Rodzaj Coffea obejmuje 50 gatunków krzewów i małych drzew zadomowionych w tropikach Azji i Afryki. Zwyczaj picia kawy przywędrował na początku XV w. z Etiopii do Arabii, a uprawa roślin kawowych nieco później. Od niepamiętnych czasów najważniejszym gatunkiem jest Coffea arabica, której karłową formę Nana można bez większego trudu uprawiać w pokoju. Liście kawy są ciemne, zawsze zielone, nieco pokarbowane i błyszczące, wyrastające po dwa naprzeciw siebie. Kwiaty są małe, białe i pachnące. Wyrastają z kątów liści w trzecim lub w czwartym roku uprawy. Okres kwitnienia przypada na miesiące letnie.
Wymaga stanowiska jasnego, ale osłoniętego przed bezpośrednim nasłonecznieniem, ciepłego niezależnie od pory roku. Najlepiej by temperatura ziemi i powietrza była jednolita. Podlewamy umiarkowanie, ale regularnie letnią miękką wodą. Dobrze jest zraszać. Jeśli jest dobrze ukorzeniona lubi nawożenie od wiosny do jesieni nawozami dla rododendronów. Przesadzamy średnio co 2 lata, starsze rośliny można przesadzać w większych odstępach czasu. Używamy ziemi znormalizowanej lub ziemi liściowej z dodatkiem gliny i piasku.
Aby kawa zaowocowała należy za pomocą pędzla przenieść pyłek z jednego kwiatka na drugi.