- Produkt niedostępny
Odbiór osobisty (Warszawa) - Odbiór możliwy po otrzymaniu SMS - 0 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Odbiór osobisty (Warszawa) - Odbiór możliwy po otrzymaniu SMS - 0 zł
Dostawa Bezpośrednia - Tylko na terenie Warszawy - 25 zł
Dzbanecznik jest tropikalną, mięsożerną rośliną pochodzącą z Filipin. To endemiczny gatunek. Ma duże, czerwono-pomarańczowe kielichy, dzięki których chwyta swoje ofiary.
Ten produkt wysyłamy tylko na terenie miasta Warszawa.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, dzbaneczniki nie są trudne w uprawie. W sprzedaży dostępne są niezwykle odporne i szybko rosnące hybrydy. Jednakże, prawdziwym wyzwaniem w uprawie dzbaneczników jest uzyskanie i utrzymanie rośliny z pięknymi dzbankami. Każda zmiana miejsca może wiązać się z ryzykiem zrzucenia dzbanków, podobnie jak zimowy okres może wpłynąć na decyzję rośliny o ich zrzuceniu. Aby roślina efektywnie tworzyła dzbanki, należy ją uprawiać w miejscu o odpowiednim mikroklimacie, np. na okiennym parapecie, gdzie warunki będą sprzyjać formowaniu się nowych dzbanków. Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie mokre. Stanowisko wybieramy jasne, lecz bez bezpośredniego nasłonecznienia. Przesadzamy roślinę raz w roku, wczesną wiosną, do podłoża przeznaczonego dla epifitów, aby stymulować jej wzrost.
Przed drugą wojną światową istniało wiele ciekawych odmian uprawnych dzbaneczników. Niestety, okres ten w historii doprowadził do upadku wielu szklarni, co spowodowało nieodwracalną stratę tych odmian. Na rynku hobbystycznym obserwujemy jednak corocznie wprowadzanie dziesiątek nowych odmian.