- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Ekspresowa Dostawa w Warszawie: PickPack - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Ekspresowa Dostawa w Warszawie: PickPack - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Szybko rosnące pnącze o skórzastych, błyszczących liściach w kolorze intensywnej zieleni. Należy do rodziny winoroślowatych (Vitaceae). Pochodzi z Afryki i Półwyspu Arabskiego. W naszym klimacie uprawiany jest jako pokojowa roślina doniczkowa.
Rodzaj Cissus obejmuje ponad 350 gatunków. Ten pochodzi z Afryki Południowej. Znany w uprawie mniej więcej od 25 lat. Ma dekoracyjne, pięknie połyskujące listki. Może być traktowany jako roślina pnąca, jak i uprawiana w wiszących pojemnikach. Wczesną wiosną potrafi zakwitać, ale kwiatki są małe a owocem są niejadalne jagódki. Jej ozdobą są jednak przede wszystkim liście.
Cissus wymaga stanowiska jasnego lub półcienistego. Dobrze rośnie w temperaturze pokojowej, w zimie nie spadającej poniżej 10 °C. Podlewamy go bardzo ostrożnie - zimą i latem w jasnym pomieszczeniu podlewamy umiarkowanie, natomiast w pomieszczeniu ciemnym i chłodnym raczej oszczędnie. Nawozimy od marca do sierpnia raz w tygodniu nawozami dla roślin doniczkowych.
Przesadzamy raz do roku na wiosnę do naczyń niewiele większych. Używamy ziemi przeznaczonej do roślin zielonych lub substratu torfowego zmieszanego z piaskiem i gliną.
W przeciwieństwie do innych gatunków cissusa, latem - na wzór dzikiego wina - wytwarza małe niepozorne kwiatki ukryte wśród liści.