- Produkt niedostępny
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Ekspresowa Dostawa w Warszawie: PickPack - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Odbiór w sklepie: Warszawa, Okęcie - 0 zł
Dostawa: Kurier DPD - 21 zł
Dostawa: Kurier InPost - 21 zł
Ekspresowa Dostawa w Warszawie: PickPack - 25 zł
Transport roślin o wysokości powyżej 125 cm - 99 zł
Bonsai oznacza w języku japońskim karłowate drzewo w naczyniu. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni, zgodnie z zasadami przekazywanymi sobie przez stulecia, miniaturyzują drzewa i krzewy umieszczając je w płaskich pojemnikach. Dbają o nie przycinając, nawożąc i podlewając – wierząc przy tym, że ich małe dzieło sztuki nigdy nie będzie skończone.
ŚWIATŁO: Roślinę ustawiamy w miejscu widnym ale nie w bezpośrednio na słońcu.
TEMPERATURA: Bonsai dobrze czuje się w podwyższonej temperaturze. Latem 20-24°C, zimą nie mniej niż 15°C
PODLEWANIE: Podłoże powinno być stale lekko wilgotne. Podlewamy obficie, przy mniejszych roślinach można zanurzyć w wodzie całą doniczkę na kilka minut. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Jeżeli woda kranowa zawiera chlor - powinna odstać 24 godziny przed podlaniem.
ZRASZANIE: Roślina wymaga wysokiej wilgotności powietrza. Zalecamy codzienne zraszanie liści.
NAWOŻENIE: Nawozimy od wiosny do jesieni nawozem o niskiej zawartości azotu.
Większość osób jest przekonana o tym, że sztuka bonsai wywodzi się z Japonii, gdzie najpierw zajmowali się nią arystokraci i osoby duchowne. Jednak domem bonsai są Chiny, w których uprawiano miniaturowe drzewka jeszcze przed VII wiekiem n.e. Zainteresowanie sztuką Dalekiego Wschodu przyczyniło się do odkrycia bonsai przez Europejczyków.