Blog > Porady > Kawa, Coffea arabica

Kawa, Coffea arabica

Pochodzenie

Pochodzenie

Kawa (Coffea) należy do rodziny marzanowatych (Rubiaceae). Pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki. Do rodzaju Coffea należy około 50 gatunków krzewów i małych drzew, z których najbardziej znanym gatunkiem jest Coffea arabica (kawa arabska). Pochodzi z Etiopii, gdzie wyrasta w wysokie drzewo, zaś na tropikalnych plantacjach rośnie jako krzew i jest silnie przycinana. Kawa jest głównie uprawiana jako roślina użytkowa, ale może być także wdzięczną rośliną pokojową. Liście ciemnozielone, skórzaste, eliptyczne i nieco pokarbowane. Kwiaty gwiazdkowate, małe, białe wyrastają z kątów liści. Kwitnąc wydają miły zapach. Owoce nieco wydłużone, zielone kulki, z czasem czerwienieją. W każdym z owoców znajdują się dwa nasionka.

Gatunki i odmiany

Gatunki i odmiany

Jako roślina doniczkowa uprawiana jest karłowa forma kawy arabskiej Caffea arabicaNana”. Rozmnażana jest z nasion. Dojrzałe, świeże nasiona należy wysiać zaraz po zerwaniu, bo szybko tracą siłę kiełkowania. Nasiona wysiewa się w grupach po 3-4 szt., w wilgotne podłoże. Na czas kiełkowania należy zapewnić im temperaturę około 25oC. Krzew kawy może dorastać w warunkach domowych do 2 m wysokości. Rośnie wolno. Pierwsze kwiaty pojawiają się w 2-3 roku uprawy, a później powtarza kwitnienie każdego roku. Czas kwitnienia przypada na miesiące letnie.

Pielęgnacja i uprawa

Pielęgnacja i uprawa

Latem należy podlewać kawę obficie, uważając, aby nadmiar wody nie został na dnie doniczki. Zimą podlewać mniej, dostosowując dawki wody do panującej temperatury, ale też nie dopuszczać do przeschnięcia bryły korzeniowej. Do podlewania używać wody miękkiej.

Od marca do sierpnia, systematycznie raz w tygodniu, podlewać niskim stężeniem mieszanki nawozowej bez zawartości wapnia. Przesadzać w miarę potrzeby, wczesną wiosną, dając dużo obszerniejszą doniczkę. Podłoże lekko kwaśne; mieszanka ziemi na bazie torfu wysokiego, zasobna i przepuszczalna.

Gdzie przechowywać- najlepsze miejsce

Gdzie przechowywać- najlepsze miejsce

Roślina kawy powinna stać w miejscu jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym. W okresie wegetacji, czyli od marca do września, dobrze jej będzie w temperaturze pokojowej, zimą woli temperatury między 15-20oC, ale ważne jest, aby nie przegrzewać podłoża.

Ciekawostki

Ciekawostki

Coffea arabica 'Nana’ to karłowata odmiana kawy arabskiej, która jest idealna do uprawy w doniczkach. Roślina osiąga wysokość zaledwie 30-50 cm, co czyni ją doskonałym wyborem do małych przestrzeni, takich jak parapety czy małe balkony.

Kawa jest symbolem gościnności i przyjaźni. W Etiopii, skąd pochodzi kawa arabska, ceremonia picia kawy jest ważnym wydarzeniem społecznym, symbolizującym wspólnotę i więź międzyludzką.

Coffea arabica jest uważana za najstarszą i najbardziej cenioną odmianę kawy na świecie.

Nazwa „arabica” pochodzi od Arabów, którzy byli pierwszymi, którzy systematycznie uprawiali tę roślinę. W XII wieku kawa dotarła z Etiopii do Jemenu, a stamtąd rozprzestrzeniła się na cały Bliski Wschód.